Bergvärmepumpar
Bergvärmepump är ett smart val för komfort, framtid, och energibesparing
Att installera bergvärmepump ger överlägset den största besparingen på lång sikt jämfört med andra värmepumpar. Det är inte konstigt att bergvärmepumpar har ökat i popularitet de senaste åren, inte minst med tanke på att bergvärme gör att värmekostnaden för ett hus kan sänkas med upp till 80 procent. Här berättar vi om hur bergvärme fungerar, vilka fördelar som finns och vad man ska tänka på.
Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor eller är intresserad av att installera en bergvärmepump till ditt hus.

Minskad elförbrukning och miljövänligt med bergvärme
Du kan alltså spara 80 procent på elförbrukningen om du byter till bergvärme. Bergvärmepumpar är dessutom bra för miljön! Värmen som lagras i berget under oss, långt nere i marken, finns alltid kvar och kan aldrig förbrukas. Att utnyttja den värmen är både smart för miljön och för privatekonomin.
Här är några av de största fördelarna med bergvärme som uppvärmningskälla:
- Komfort - bergvärme kräver inget underhåll.
- Miljövänligt - använder redan lagrad värme i naturen.
- Driftsäkert och håller länge.
- Täcker hela behovet av värme och varmvatten, även under riktigt kalla vinterdagar.
- Ökar värdet på ditt hus.
Om du har ett hus med centralvärme eller vattenburen värme så är bergvärme driftmässigt det absolut billigaste alternativet för att värma upp huset. Detta oavsett om vi jämför med pellets, ved, fjärrvärme eller andra värmepumpar.
Det är en större investering initialt än andra uppvärmningssystem, men du får också extra mycket tillbaka för pengarna. På sikt är det väl värt att investera i en installation av bergvärme.
Bergvärme kostar dig i genomsnitt bara en femtedel i drift av vad elvärme kostar.
Vad är egentligen bergvärme? Det är geoenergi som består av lagrad solenergi, som tas upp från marken långt nere i berget, djupt under lagren av jord. För att få tillgång till värmen borras ett djupt hål.
En slang kopplad till värmepumpen innehåller köldtålig vätska som pumpas runt och slutligen höjer temperaturen i vattnet. Det varma vattnet används till att värma upp huset och ge varmvatten i kranarna. Djupet på borrhålet anpassas efter husets energibehov.
En bergvärmepump håller i många år, ofta runt 20 år eller längre, men till slut kan det löna sig att byta sin gamla värmepump mot en ny. Varför då? På den tiden som gått har det hunnit mycket när det gäller effektivitet av pumparna. De nya värmepumparna på marknaden kan både producera effektivare värme och spara mer på elförbrukningen.
Förbättringen som skett gör att både din ekonomi och miljön kan tjäna på investeringen av en ny bergvärmepump. Det kan vara svårt att själv avgöra när det är dags att byta pump, och hur mycket du tjänar på det beror på huset och din situation. Vi hjälper dig gärna med beslutet.
Bergvärmepump idealt för de flesta husägare
Investeringen i bergvärme återbetalar sig tack vare att värmekostnaderna minskar markant och du får en stabil och trygg källa till värme som vanligen varar i 20 till 30 år. Efter det kan samma hål återanvändas till en ny värmepump. Den långsiktiga investeringen gör att värdet på huset stiger. Jämfört med andra uppvärmningsalternativ får du ett underhållsfritt, miljövänligt och energisnålt system som ger en jämn inomhustemperatur även när det är som kallast utomhus.

Enkelt att sköta bergvärmepumpar
Bergvärme betyder också komfort. Du behöver inte underhålla något utan systemet kör på automatiskt och det enda du behöver göra är att reglera önskad temperatur i huset. Det är rekommenderat att boka in servicebesök med jämna mellanrum, men det finns ingen service som du själv behöver utföra.
Vi gör servicebesök under garantitiden på våra bergvärmepumpar, och det går också bra att skriva ett serviceavtal i samband med köpet av bergvärme.
Bergvärmepump sparar dig pengar under kalla vinterdagar
Med en bergvärmepump i huset håller du värmen året runt, utan något extra komplement. Bergvärmen är kraftfull nog att värma upp huset även under de kallaste vinterdagarna, tack vare solenergin som alltid finns lagrad i berget under oss. På vintern, när det är som kallast, visar bergvärmen sin allra starkaste sida.
Den ger nämligen samma billiga värme även när det är minus tjugo grader utomhus. Till skillnad från andra värmesystem som ofta blir dyrare i drift ju kallare det är ute, så är driftkostnaden för bergvärmepumpar alltid den samma.

Det klimatsmarta valet
Bergvärmepumpar har lång livstid
Liten påverkan på trädgården

Så går det till att skaffa bergvärme
Vi gör alltid ett hembesök för att undersöka hur förutsättningarna för bergvärme ser ut hos dig. Det krävs en besiktning för att vi ska kunna avgöra vilken slags pump huset behöver, och hitta den lösning som passar bäst eftersom alla hus är olika. För att systemet ska fungera en lång tid lägger vi stor vikt vid att hitta rätt system för rätt hus.
Du får ett prisförslag vid besöket. Borrningen tar sedan ungefär en dag och ger minimal påverkan på trädgården. Borrhålet är cirka 100 till 220 meter djupt, beroende på hur stort effektbehov ditt hus har. Sedan monteras värmepumpen av våra installatörer, vilket tar en till två dagar. Vi följer upp genom att kontakta dig inom ett halvår för att kontrollera att allting fungerar som det ska.
Ansök om tillstånd för bergvärme hos kommunen
Innan borrningen kan göras så behöver man skicka in en ansökan om tillstånd för bergvärme till kommunen. Hör med din kommuns kontaktcenter för att ta reda på vad som gäller. Vi kan också hjälpa dig med ansökan.
I ansökan behövs vanligtvis uppgifter som till exempel vilken bergvärmepumpmodell som ska användas, var hålet ska borras, vem som utför arbetet och uppgifter om fastigheten och tomten.

Kontakta oss för rådgivning och installation av bergvärmepump
Välkommen att höra av dig till oss med frågor eller bokning av hembesök inför installation av bergvärme. Vi har ansvarsförsäkring för de arbeten vi utför och vår personal är välutbildad och certifierad, redo att hjälpa dig på bästa sätt.
Vi, tillsammans med våra duktiga underleverantörer, ser till att du som kund känner full trygghet.